Home>Bedrijven>Over ons>Energie besparen kan iedereen

Energie besparen kan iedereen

Energiebesparing is voor iedereen mogelijk. Er zijn eenvoudige maatregelen toe te passen waarbij een aanzienlijke besparing mogelijk is op uw vaste lasten.

Uw energiehuishouding bestaat in feite uit drie hoofdgroepen; dit zijn het elektriciteitsverbruik, het waterverbruik en het gasverbruik. Wanneer deze verbruiken enigszins kunnen worden gereduceerd, komt dat het milieu ten goede en is het bovendien goed voor uw portemonnee. Dergelijke maatregelen zijn deels afhankelijk van het gedrag van gebruikers en daarom wordt er in het onderstaande ook gezinspeeld op een stukje bewustwording. 

Besparen op elektriciteit

Elektriciteit wordt opgewekt d.m.v. het verbranden van fossiele brandstoffen (gas en kolen). Inherent aan dit verbrandingsproces is dat er o.a. het broeikasgas CO2 vrijkomt. Bovendien is – hoewel de technieken steeds beter worden – het opwekken van elektriciteit vooralsnog een inefficiënt proces. Slechts ca. 40 % van de warmte die bij de verbranding ontstaat wordt omgezet in elektriciteit. Door dus te bezuinigen op elektriciteit wordt het milieu dubbel ontlast omdat ook de energieverliezen bij de elektriciteitsproductie enigszins worden beperkt. Gemiddeld genomen kan ongeveer 17% van uw energierekening worden toegeschreven aan verlichting. Het toepassen van spaarlampen leidt tot een aanzienlijke reductie van uw energierekening. Spaarlampen zijn het afgelopen decennium een stuk goedkoper geworden en bovendien zijn ze inmiddels verkrijgbaar in allerlei kleuren en vormen. Heden ten dage is de opkomst van de led-lamp in volle gang. Die is nu nog relatief duur, maar zal naar verwachting de zelfde prijs- / kwaliteitsgeschiedenis doormaken als de spaarlamp.
Het toepassen van energiezuinige verlichting levert een aanzienlijke besparing op. Dit is voor elk huis, kantoor of utiliteitsgebouw - bij benadering - te berekenen.

Besparen op waterverbruik

In Nederland hebben we goed en schoon drinkwater. Het is belangrijk daar zuinig mee om te gaan, zowel voor het milieu als voor uw rekening. In Nederland wordt ons drinkwater vooral gewonnen uit het grond- en oppervlaktewater. Dit proces vergt veel energie en bovendien worden er nog steeds - hoewel milieu minnende technieken zich almaar ontwikkelen - veel milieubelastende chemicaliën ingezet voor zuivering. Door zuinig om te gaan met (drink)water bespaart u tweeledig; u bespaart water én u bespaart energie voor de zuivering. Daarnaast bespaart u ook nog stookkosten voor het opwarmen van water. Bewust omgaan met water is dus goed voor het milieu en gunstig voor uw bankrekening. Het installeren van waterbesparende douchekop(pen), doorstroombegrenzers op kranen en thermostaatkranen in de badkamer alsook een spaarknop op het toilet, levert al gauw een besparing op van 50 tot 100 euro per jaar afhankelijk van de gezinssamenstelling.

Besparen op gasgebruik

Het gasverbruik staat in directe relatie tot de bouwkwaliteit van uw woning. Als u een huis bezit met veel gaten en kieren, dan is het stoken met de kraan open. Om het gasverbruik terug te dringen, is het zaak eens goed na te gaan wat de isolatiestatus van uw woning is. Zijn bijvoorbeeld al uw ramen van dubbel glas voorzien? Bij voldoende isolatie zijn er een aantal simpele en relatief goedkope maatregelen om op uw energierekening te besparen. Dit kan wel oplopen tot boven de 100 euro per jaar. U kunt uw thermostaat bijvoorbeeld overdag 1 graadje lager zetten. U bespaart dan al 7% van energieverbruik voor de warmtevraag. Wanneer u ook nog eens radiatorkranen met ingebouwde thermostaat plaatst bespaart u nog eens 3 %. Een hele goedkope doeltreffende maatregel is het zogenoemde ‘waterzijdig inregelen’. Dit is een techniek waarbij de doorstroming van cv-water wordt vertraagd. Het water vertrekt daardoor heter uit de ketel en blijft langer in de radiator.

Samenvatting

Energie besparen kan iedereen. En als we dat met z’n allen doen, komt dat het milieu zeer ten goede. Alle kleine beetjes helpen! Dit kan vrij eenvoudig, zoals we hierboven hebben gezien. Het milieu is daarmee erg geholpen en het heeft ook nog eens een gunstig effect op uw maandlasten. Wilt u meer weten over het besparen van energie? Informeer via ons contactformulier naar de mogelijkheden.

Advies of contact?

Wilt u een afspraak maken? Heeft u advies nodig? Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Laat het ons weten via het contactformulier.

{{contactform}}