Goed isoleren

Warmte ontsnapt via ramen, muren, het dak en de vloer. Als u dat tegengaat door goede isolatie, verbruikt u minder energie. Die energiebesparing levert milieuvoordeel op, omdat een lager gasverbruik zorgt voor minder uitputting van fossiele brandstoffen en minder uitstoot van broeikasgassen en niet in de laatste plaats bespaart u geld. De meeste investeringen in isolatie verdienen zich terug, want u bespaart daardoor geld op de energierekening. U kunt tot wel 650 euro besparen als u jaarlijkse gasverbruik daalt van 2.000 kubieke meter naar 1.000 kubieke meter. Vooral in oudere huizen valt grote winst te behalen.

Besparing door isoleren
De grootste besparingen met isolatie is te bereiken door het isoleren van de spouwmuren en het dak. Hiermee kan tot wel 800 kubieke meter gas worden bespaard. Ook de isolatie van de onderzijde van de vloer op de begane grond en het vervangen van enkel glas door HR++ glas levert flinke besparingen op. Heeft uw woning meerdere isolatiemaatregelen nodig, dan wilt u wellicht in fases isoleren. Dat kan namelijk weer zorgen voor andere problemen

Welke isolatie?
Welke isolatiemaatregelen nodig zijn voor uw woning, hangt vooral af van de isolatie die al aanwezig is. Het bouwjaar van uw woning geeft een eerste indicatie van de isolatiemaatregelen die voor u interessant zijn.

Bouwjaar 1983 of later
De isolatie van iets oudere nieuwbouwhuizen is voldoende, maar de isolatiewaarde van het materiaal is aan de lage kant. Als je plannen hebt voor groot onderhoud, loont het de moeite om extra isolatiemateriaal aan te brengen. Bijvoorbeeld als u ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken.

Bouwjaar 1976 - 1982
Huizen gebouwd in de periode 1976 tot en met 1982 hebben tijdens de bouw spouwmuurisolatie gekregen en 5 centimeter dakisolatie. Alleen de ramen in de woonkamer hebben dubbel glas. De isolatie van woningen uit deze bouwperiode gaat vooruit met vloerisolatie en isolerend glas (HR++ glas) in ramen die nog enkel glas hebben. En als de ramen of kozijnen in de woonkamer aan vervanging toe zijn, dan is vervanging van het dubbel glas aldaar door HR++ glas aan te bevelen. Wanneer u plannen hebt voor een renovatie van het dak of de zolder, denk dan aan extra dakisolatie.

Bouwjaar voor 1976
Huizen van voor 1976 zijn bij de bouw niet (of nauwelijks) geïsoleerd; de meeste huizen gebouwd na 1920 hebben wel een spouw. Na de bouw is er mogelijk alsnog isolatiemateriaal aangebracht. Of dat zo is, moet helder zijn voordat u aan de slag gaat. Zorg voor goede inventarisatie van isolatie in het dak, de gevel, de beganegrondvloer of de bodem van de kruipruimte, en de ramen.

Advies
Wilt u goed en verstandig isoleren? Laat u dan adviseren door Het Energieloket. Wij helpen u graag de juiste keuzes te maken in isoleren, zodat u het meeste profijt hebt van de maatregelen die u treft.

Advies of contact?

Wilt u een afspraak maken? Heeft u advies nodig? Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Laat het ons weten via het contactformulier.

{{contactform}}