Slim besparen

Om energiebesparing ook mogelijk kunt u met eenvoudigere maatregelen aanzienlijke besparing bereiken op uw vaste lasten. Uw energiehuishouding bestaat in feite uit drie hoofdgroepen; dit zijn het elektriciteitsverbruik, het waterverbruik en het gasverbruik. Wanneer deze verbruiken enigszins kunnen worden teruggebracht, komt dat het milieu ten goede en is het bovendien goed voor uw portemonnee. Dergelijke maatregelen zijn voor een deel afhankelijk van het bewonersgedrag en daarom is bewustwording ook belangrijk.

Besparen op elektriciteit
Gemiddeld genomen kan 17 procent van uw energierekening worden toegekend aan verlichting. Het toepassen van spaarlampen leidt tot een aanzienlijke reductie van uw energierekening. Spaarlampen zijn het afgelopen decennium een stuk goedkopen geworden en bovendien zijn ze inmiddels verkrijgbaar in allerlei kleuren en vormen. Heden ten dage is de opkomst van de led-lamp in volle gang. Die is nu nog relatief duur, maar zal naar verwachting de zelfde prijs- kwaliteitsgeschiedenis doormaken als de spaarlamp. Het toepassen van energiezuinige verlichting levert een aanzienlijke besparing op. Dit is voor elk huis bij benadering voor te rekenen.

Besparen op waterverbruik
Met zuinig omgaan met water bespaart u tweeledig; a) u bespaart water en b) u bespaart energie voor de zuivering. Daarnaast bespaart u ook nog stookkosten voor het opwarmen van water. Bewust omgaan met water is dus goed voor het milieu en uw bankrekening. Het installeren van waterbesparende douchekop(pen), doorstroombegrenzers op kranen en thermostaatkranen in de badkamer alsook een spaarknop op het toilet levert al gauw een besparing op van – afhankelijk van de gezinssamenstelling – tussen de 50 en 100 euro per jaar.

Besparen op gasverbruik
Bij voldoende isolatie zijn er een aantal simpele en relatief goedkope maatregelen om op uw energierekening te besparen. Dit kan wel oplopen tot boven de 100 euro per jaar. U kunt uw thermostaat bijvoorbeeld overdag 1 graadje lager zetten. U bespaart dan al 7 procent van uw energieverbruik voor de warmtevraag. Wanneer u ook nog eens radiatorkranen met ingebouwde thermostaat plaatst bespaart u nog eens 3 procent. Een hele goedkope doeltreffende maatregel is het zogenoemde ‘waterzijdig inregelen’. Dit is een techniek waarbij de doorstroming van cv-water wordt vertraagd. Het water vertrekt daardoor heter uit de ketel en blijft langer in de radiator.

Samenvattend
Energie besparen kan iedereen. En als we dat met z’n allen doen, komt dat het milieu ten goede. Alle kleine beetjes helpen in deze. Dit kan vrij eenvoudig. Het milieu is daarmee geholpen en het heeft ook nog eens een gunstig effect op uw portemonnee.

Advies of contact?

Wilt u een afspraak maken? Heeft u advies nodig? Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Laat het ons weten via het contactformulier.

{{contactform}}