Zonnepanelen

Zonne-energie is hot, letterlijk en figuurlijk. Zonne-energie kent twee soorten van actieve energieopwekking. Dat zijn, enerzijds: elektriciteit door middel van PV-panelen (Photo Voltaïsche cellen: ‘Photos’ (grieks) betekent licht en Volt is de eenheid van elektrische spanning) en aan de andere kant: warmte door middel van zonnecollectoren. 

Het Energieloket levert beide systemen en kan in bedrijf zijnde opstellingen laten zien. Wij adviseren u graag een op uw situatie toegesneden systeem, waarbij wij u een reële opbrengst kunnen voorrekenen. Hiervoor hanteren we een berekeningsprogramma dat onder meer rekening houdt met stijgende energieprijzen.

Zonnecellen
Het elektrisch vermogen dat aan een zonnecel onttrokken kan worden, is min of meer evenredig met het oppervlak en met de intensiteit van het zonlicht dat op het oppervlak valt, en wordt gemeten in Watt-piek (Wp). Een Wp is gedefinieerd als het elektrisch vermogen dat een zonnecel levert bij standaard test condities (STC): een instraling van 1000 W/m² (een stralend blauwe hemel in juni) en een cel temperatuur van 25 graden Celsius. Onder deze omstandigheden levert een zonnecel van 1 Wp een vermogen van 1 Watt. Bij een lagere instraling of een hogere temperatuur levert de zonnecel minder vermogen.

Silicium
Het basismateriaal van de meeste zonnecellen is silicium. Silicium is een van de meest voorkomende elementen op aarde. Silicium komt in de natuur echter voornamelijk in gebonden toestand voor (siliciumoxide). Voor zonnecellen is zuiver silicium nodig. Naast silicium worden ook andere materialen voor zonnecellen gebruikt zoals andere halfgeleiders (gallium, germanium) en organische kleurstoffen.

Typen zonnecellen zijn onder meer:
• Monokristallijn silicium; de zogenaamde. Mono-panelen, deze zijn (meestal) zwart van kleur
• Multikristallijn silicium; deze Poly-panelen zijn de meest bekende blauw geschakeerde panelen
• Dunne-film; deze panelen zijn vaak egaal zwart zonder zichtbare lijntjes tussen de cellen en komen voor in afwijkende formaten


Zonnepanelen
Zonnepanelen (geschakelde PV cellen in een frame) zetten zonlicht om in elektrische spanning. Maar deze zogenoemde gelijkstroom is niet geschikt voor gebruik op het elektriciteitsnet, daarvoor moet de gelijkstroom worden omgevormd naar wisselspanning. Het apparaat dat hiervoor zorgt heet dan ook de omvormer. Dit apparaat zet de, vaak hoge, gelijkspanning die van de panelen afkomt (tot wel 600 V bij meerdere panelen) om in 230 volt wisselspanning die wij kunnen gebruiken.

Salderen
De zonnestroominstallatie wordt op een aparte groep in de meterkast aangesloten en daarna kan de opgewekte stroom worden gebruikt door de apparaten in huis. In de meterkast hangt ook de stroommeter en deze houdt bij hoeveel stroom er wordt verbruikt en hoeveel er wordt opgewekt. Deze aantallen worden met elkaar verrekend en als consument betaalt u alleen voor de elektriciteit die u van uw leverancier heeft afgenomen, dit wordt ‘salderen’ genoemd.    

Panelen. omvormers en montagemiddelen
Voor zonnepanelen en de bijbehorende apparatuur kun je tegenwoordig te kust en te keur; er zijn tientallen merken omvormers op de markt en een veelvoud daarvan aan panelen. Te midden van dat enorme aanbod wil Het Energieloket zich onderscheiden door te kiezen voor goede kwaliteit. Dit komt onder meer tot uiting in onze deelname in SunNed, een samenwerkingsverband van installateurs in de PV-branche, en de samenwerking met gerenommeerde partners.
Van alle materialen die wij gebruiken is de kwaliteit gegarandeerd. Vanwege goede ervaringen hebben wij bepaalde voorkeuren, maar in overleg zijn vrijwel alle merken leverbaar. Samen met u zoeken we naar de meest ideale oplossing voor uw persoonlijke situatie.

Panelen: Solarclarity, ReneSola, JA Solar, DMEGC, tsmc solar
Omvormers: SMA, Mastervolt, Omnik, Fronius, Solarmax, Eversolar
Montagesytemen: ClickFit, FlatFix, Solar Construct, Van der Valk

Voordelen voor u
Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Dat betekent voor u als consument dat u voor een zonnestroomsysteem minder betaalt, of dat u voor dezelfde investering een hogere opbrengst (meer panelen/elektriciteit) heeft.
Bijkomend voordeel is dat u de BTW die u heeft betaald voor uw installatie, voor het systeem én de geleverde arbeid, kunt terugkrijgen. 

Advies of contact?

Wilt u een afspraak maken? Heeft u advies nodig? Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Laat het ons weten via het contactformulier.

{{contactform}}